W niedzielę, 3 czerwca Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort po raz dziesiąty gościł zawodowych jeźdźców i miłośników koni z całej Polski. Podczas jubileuszowej X edycji Święta Konia publiczność obserwowała zmagania zawodników w skokach przez przeszkody, podziwiała pokazy woltyżerki i jazdy westernowej oraz gorąco dopingowała bryczkę Bartłomieja Kwiatka w wyścigu z … samochodem terenowym. Tegoroczna edycja Święta Konia obfitowała w liczne hippiczne atrakcje. Żywe zainteresowanie, szczególnie wśród najmłodszych gości, wzbudziły pokazy jazdy w stylu western w wykonaniu Artura Kwieka. Polski kowboj przedstawił różne rodzaje konkurencji westernowych oraz zasady szkolenia konia, który w tej metodzie ujeżdżania musi reagować na bardzo subtelne znaki jeźdźca. Publiczność mogła również podziwiać efektowne popisy młodych adeptów woltyżerki z Klubu Sportowego „Lotta-Lubasz” prezentujących ćwiczenia gimnastyki artystycznej na koniu.
Publiczności szczególnie spodobały się dynamiczne pokazy powożenia. Alicja Chodkiewicz oraz Bartłomiej Kwiatek – Wicemistrz Świata i wielokrotny zdobywca tytułu Mistrza Polski w powożeniu jednokonnym, wystąpili ze swoimi zaprzęgami przedstawiając energiczne przejazdy oraz ścigając się z samochodem terenowym. Sportowych emocji dostarczyły z kolei Regionalne Zawody w Skokach przez Przeszkody, w których bezkonkurencyjne okazały się panie. W klasie L zwyciężyła Malwina Szczukiewicz na koniu Hiszpan, w klasie P oraz N – Ada Rój na koniu Diament. Konkurs Potęgi Skoku wygrał Zygmunt Lewiński na koniu B-Casino. W przerwie zawodów swoje najpiękniejsze wierzchowce zaprezentowali członkowie Związku Hodowców Koni Ziemi Lubuskiej. Na imprezę licznie przybyli miłośnicy koni, fani dyscyplin jeździeckich oraz rodziny z dziećmi i osoby, które chciały ciekawie spędzić niedzielne popołudnie na świeżym powietrzu.
– Cieszymy się, że tak wiele osób zdecydowało się uczcić z nami jubileuszowe Święto Konia. Nasza impreza co roku zyskuje na popularności, zarówno wśród odwiedzających ją gości, jak i biorących udział w zawodach jeźdźców. Dzięki temu na trwałe wpisała się już w kalendarz wydarzeń konnych w naszym kraju – przekonuje Tomasz Schulz, Dyrektor Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. – Pogoda, pomimo niekorzystnych prognoz, również nie zawiodła. Goście mogli więc podziwiać przygotowane dla nich liczne konne atrakcje, a także zwiedzić cały pałacowy obiekt, spacerować po parku, poznawać wina z Winnicy Pałac Mierzęcin oraz specjalności naszej kuchni na Akademii Kulinarnej – dodaje Tomasz Schulz. Podczas pokazów kulinarnych zgromadzona przy Altanie Grillowej publiczność mogła podziwiać w akcji Szefa Kuchni Pałacu Mierzęcin – Dawida Łagowskiego, który zaprezentował m. in. jeden z przysmaków pałacowej kuchni wellness – sałatkę z szynką serano, winogronami i sosem vinegret na bazie białego wina. W związku z rozpoczynającym się sezonem grillowym Dawid Łagowski przygotował również przysmaki z rusztu – orientalne udka z kurczaka, golonkę i boczek. Na najmłodszych czekały natomiast grillowane kabanosiki.
Organizowane od 2002 roku przez Pałac Mierzęcin święto cieszy się niezmiennie dużym zainteresowaniem i przyciąga gości z całej Polski. Swoją obecnością uświetniają je znani w hippicznym środowisku eksperci i showmani. Ze pokazami występowała tu m.in. Karolina Wajda, a także francuska grupa Horseman Team, której członkowie skaczą przez przeszkody nie gorzej niż same konie. Sponsorzy: Bonduell, Eggersmann, Farutex, HorseHouse, Iglotex, NewCom, M.Ferber, Meridon, Paw Druk, Piekarnia Szwajcarska Inter- Europol, Wal-Bud, Stal Gorzów. Patroni medialni: galopuje.pl, Koń Polski, Radio Zachód, Gazeta Lubuska, papaja.pl
*** O Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort to kompleks wypoczynkowy dla osób ceniących spokój i aktywne formy spędzania czasu oraz popularne miejsce konferencji i szkoleń. Położony między Poznaniem a Szczecinem obiekt dysponuje bogatą bazą noclegową obejmującą 150 miejsc w 65 komfortowo wyposażonych pokojach. Jako jedyny w Polsce obiekt turystyczny, Pałac Mierzęcin posiada własną winnicę – jedną z największych w kraju – oraz przetwórnię i piwnicę winną. Cenne właściwości zdrowotne i estetyczne winogron oraz ich przetworów stanowiły inspirację do stworzenia unikalnej w skali kraju oferty pobytowej. Owoce z pałacowej winnicy wykorzystywane są nie tylko do produkcji własnych win, ale również wzbogacają menu restauracji Pałacu Mierzęcin oraz są wykorzystywane w zabiegach winoterapii w Grape Spa. Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort oferuje szeroką gamę atrakcji zarówno do spokojnego wypoczynku, jak i aktywnego spędzenia czasu. Obok Grape Spa, do dyspozycji gości jest basen rekreacyjny, kompleks saun, łaźni i grot oraz strefa fitness. Na terenie ośrodka znajduje się również stadnina koni, a atrakcyjna okolica i dostępne wyposażenie sprzyja wycieczkom pieszym i rowerowym oraz marszom NordicWalking czy spływom kajakowym. Ponadto goście mogą skorzystać z kortów tenisowych, torów bowlingowych i stołów bilardowych. Dla klientów korporacyjnych przygotowanych zostało 5 wielofunkcyjnych sal, mogących pomieścić w sumie do 230 osób oraz nowoczesne zaplecze audiowizualne. Specjalna oferta dla grup pozwala na organizację atrakcyjnych imprez integracyjnych, szkoleń i konferencji.
Zobacz wyniki: Zawody Towarzyskie: Zawody regionalne: |